Denne artikkelen vil fokusere på de ulike aspektene ved modellsikkerhet, fra interaksjon med fotografer og bransjepersoner, til forståelse av dine rettigheter og grenser, både på og utenfor settet. Vi vil også undersøke hvordan du kan ivareta din økonomiske sikkerhet og hvordan du kan beskytte din emosjonelle og sosiale velvære. Målet med denne artikkelen er å utruste deg med kunnskapen du trenger for å holde deg trygg, mens du følger modelldrømmen.
Bli kjent med fotografen
Invester litt tid i å bli kjent med fotografen – ta en telefon, møt dem over en kopp kaffe, eller ta med en venn til det første møtet. Dersom fotografen insisterer på at du kommer alene, er det kanskje best å finne en annen fotograf.
Det er også viktig å kommunisere klart om forventninger til shooten. Diskuter hvilken type bilder du er komfortabel med å ta, og hva du forventer å få ut av opplevelsen. Dette sørger for at begge parter har de samme forventningene og hjelper til med å skape en suksessfull photoshoot.
Dette skal du ikke akseptere
En essensiell del av å opprettholde sikkerheten som modell, er å være klar over hva som er uakseptabel oppførsel fra fotografens side. For det første, skal du aldri tolerere frekke, seksuelle eller krenkende bemerkninger. Kommunikasjonen mellom deg og fotografen skal være profesjonell, respektfull og hensynsfull. Kommentarer av seksuell natur eller som på noen måte er nedverdigende er helt uakseptable.
For det andre, vær oppmerksom på at en fotograf aldri har rett til å presse deg til å gå lenger enn du selv er komfortabel med. Du har rett til å sette grenser for hva du er villig til å gjøre i løpet av en fotoshoot. Ingen skal noensinne føle seg tvunget eller presset til å endre disse grensene mot sin vilje.
For det tredje, det kan være at en fotograf foreslår å servere deg alkohol under en fotoshoot. Dette bør du alltid si nei til. Inntak av alkohol kan påvirke ditt dømmekraft og evne til å opprettholde grensene du har satt. Uansett om det presenteres som et tilbud for å slappe av eller feire, bør alkohol aldri være en del av en profesjonell fotoseanse.
Berøring
Det finnes en regel – En modell skal aldri bli berørt. Som modell er det viktig å være klar over at enhver form for upassende berøring er fullstendig uakseptabel. Et håndtrykk ved ankomst og avreise kan for eksempel betraktes som høflig og profesjonel, men utover dette er all berøring uakseptabelt.
Dersom en fotograf ønsker å justere et plagg, børste bort et hårstrå fra ansiktet ditt, eller på noen måte endre på en posering, kan dette gjøres på tre måter:
- Fotografen kan selv posere og vise deg
- Fotografen kan gi muntlige instruksjoner på hva du skal gjøre
- Fotografen kan vise deg et referansebilde
Du har rett til å si nei til enhver handling du er ukomfortabel med. Dette gjelder alle aspekter ved fotoseansen. Husk at det er din komfort, ditt velvære, og dine personlige og profesjonelle grenser som er viktigst. Opplever du uønsket berøring, rapporter brukeren til Modell Boost
Kommunikasjon
Som modell er det viktig at du holder all din kommunikasjon med fotografer og andre i bransjen skriftlig. Gjerne på en plattform, som Modell Boost. Dette sikrer at alle beskjeder og avtaler er dokumentert.
Dersom du avtaler noe muntlig, for eksempel over telefon, er det en god regel å alltid sende en skriftlig bekreftelse i ettertid gjennom Modell Boost. Dette vil sikre at begge parter har en felles forståelse av avtalen, og du vil ha en skriftlig dokumentasjon av kommunikasjonen.
Ved første møte med en fotograf, bør du møte vedkommende på et offentlig sted. Dette skaper en trygg ramme for første møte og minimerer risiko. I tillegg, informer en nær venn eller familiemedlem om møtet – hvor det skal være og når du forventer å være ferdig. På den måten har du en ekstra sikkerhet i tilfelle noe uventet skulle skje.
Dette kan du gjøre om du er i tvil
Hvis du noen gang er i tvil om en fotograf, fotoshoot, eller situasjon, er det en rekke tiltak du kan ta for å beskytte deg selv. En nyttig metode er å kontakte noen av de tidligere modellene som har gitt referanser til fotografen. Dette kan gi deg et mer inngående innblikk i fotografens arbeidsmetoder, profesjonalisme og generelle oppførsel.
Bruk sunn fornuft i disse situasjonene, og lytt til din indre stemme eller magefølelse. Hvis noe føles galt, ubehagelig eller utrygt, er det ofte en god indikator på at du bør ta et skritt tilbake og revurdere å møte denne fotografen.
Husk også at du alltid har rett til å takke nei til en fotoshoot, uansett årsak, og du trenger aldri å oppgi noen grunn for avslaget. Din komfort og sikkerhet er av høyeste prioritet, og det er viktig å opprettholde grenser som reflekterer det.
Sosiale og emosjonelle aspekter
Alt du gjør vil ha en konsekvens, både positive og negative. Din sosiale og emosjonelle sikkerhet skal aldri undervurderes.
Når et bilde først er publisert på nettet, er det der for alltid. For eksempel vil et nakenbilde potensielt være tilgjengelig for dine barn.
– Er du komfortabel med det?
Dersom tanken på at dine foreldre, kjæreste, ektefelle, eller arbeidsgiver skulle få se disse bildene gjør deg ubekvem, er det kanskje et signal om at du bør avstå. Husk, din komfort og personlige grenser er avgjørende for din sosiale og emosjonelle velvære.
Du får et tilbud som er for godt til å være sant
Dessverre – Dette tilbudet er nok for godt til å være sant, og du bør styre unna.
Et klassisk eksempel er annonser som søker modeller for åpne auditions, der du blir intervjuet, får tatt noen fotografier, og deretter blir skamrost for din unike evne og potensial som modell. Lovordene er mange og gjerne overdrevne, men den virkelige hensikten er å overtale deg til å investere i en dyrekjøpt portefølje eller tilsvarende tjenester.
Husk at seriøse byråer og fotografer aldri, vil kreve store forhåndsbetalte pengebeløp. Om et byrå eller fotograf insisterer på at du trenger å betale for en portefølje, bør du foreslå at de kan trekke kostnadene fra dine fremtidige inntekter som modell. Hvis de nekter, bør du spørre deg selv hvorfor du skulle signere med et byrå som ikke har tillit til at de kan skaffe deg jobber.
Husk alltid å sjekke byråets eller fotografens troverdighet, ofte har de en egen nettside, eller du kan sjekke dem på proff.no eller i brønnøysundregisteret.
I tillegg bør du være forsiktig med kontrakter. Sett deg alltid ned alene i ro og fred og les over kontrakten. Er du usikker kan du rådføre deg med noen. Om en fotograf maser om at du må signere raskt fordi dere må starte å ta bilder – Riv kontrakten i to og gå.
Deling av informasjon
Kanskje du har fått en melding fra et utenlandsk casting agency, og de ber deg sende over kopi av passet ditt eller annen type legitimasjon. Får du spørsmål om å dele kopi av pass eller annen legitimasjon bør du automatisk bli skeptisk. Det finnes dessverre uærlige personer som tar denne informasjonen for å selge den videre.
Vær også bevisst på hva slags informasjon du deler og til hvem.
Dette gjør du om du opplever noe ubehagelig
Opplever du noe ubehagelig i løpet av en fotoseanse, er det flere viktige tiltak du kan og bør ta.
- Rapporter brukeren til Modell Boost.
Det er viktig å varsle om potensielt skadelige brukere slik at plattformen kan ta nødvendige skritt for å beskytte andre modeller. Gi så detaljert informasjon som mulig om hendelsen, og sørg for å inkludere all relevant kommunikasjon mellom deg og fotografen. - Vurder å politianmeld forholdet.
Alvorlige brudd på dine personlige eller profesjonelle grenser kan være straffbare handlinger, og det er viktig at slike forhold blir håndtert av rettsvesenet. Ikke nøl med å søke råd og støtte fra betrodde kolleger, venner eller familie når du vurderer dette steget.
Som tidligere nevnt, er det svært viktig å dokumentere all kommunikasjon i tilfeller som dette. Bevar alle meldinger, e-poster og annen korrespondanse mellom deg og fotografen. Dette kan tjene som uvurderlig bevis hvis situasjonen skulle eskalere til et rettslig nivå. Husk at din sikkerhet og velvære alltid kommer først, og det er viktig å ta grep hvis du opplever noe ubehagelig.
Mangler det noe i denne artikkelen?
Skriv en kommentar under, eller send oss en epost.
Leave a Response